TIPS TIL DEG
SOM SKAL GI UT NY MUSIKK
Her har vi prøvd å samle de viktigste punktene du bør ta stilling til før du skal gi ut musikk. Vi har lang erfaring og hjelper deg mer enn gjerne fra start til slutt.
Ikke nøl med å ta kontakt, dersom du skulle trenger hjelp eller har spørsmål.
1. Innspilling, musikkproduksjon, mastering:
Innspilling:
Velg et studio med personell du stoler på og som deler din musikalske visjon. Eller gjør som mange andre - lær å spille inn musikken din selv. Start med å produsere musikken din. Dette innebærer å skrive låter, arrangere musikk, spille inn instrumenter og vokal. Planlegg hva du skal gjøre selv, hva du trenger andre til å gjøre og book avtaler i god tid.
Musikkproduksjon:
Produser musikken din selv eller bruk en erfaren produsent som har en stil du liker. Det er ganske vanlig å samarbeide med andre produsenter og låtskrivere i musikkbransjen. Samarbeid kan gi flere fordeler:
-
Kreativt mangfold: Å jobbe med andre gir deg tilgang til forskjellige perspektiver og ideer. Dette kan berike musikken din.
-
Læring: Du kan lære av andres teknikker og erfaringer.
-
Nettverk: Samarbeid kan hjelpe deg med å bygge et nettverk av kontakter i bransjen.
-
Motivasjon: Å dele prosessen med noen andre kan gi deg motivasjon og inspirasjon.
Mastering:
Etter innspillingen og mixing må musikken mastres.
Dette er den siste prosessen før utgivelse, der lyden finjusteres for å sikre høy kvalitet. Bestem deg for hvilke formater du skal gi ut musikken din på for å bestille rett type mastering. Opprett og send med ISRC-koder for hvert spor slik at teknikeren kan registrere kodene i masterens metadataer. Dette er valgfritt, men anbefales.
Master for de ulike formatene:
-
Digital utgivelse: krever 16 eller 24 bit wav-filer.
-
CD-produksjon: krever DDP-image som lages av 16 bit wav-filer og registrering av metadata. Husk, du kan ikke bruke spesialtegn eller bokstaver som æ, ø og å på en cd-master. Disse må gjøres om til ae, oe og aa.
-
Vinyl-produksjon: en montert wav-fil pr. side og vinylmanus.
Det kreves ofte at det mastres spesielt for vinyl - vi anbefaler å bruke fagfolk som har god kjennskap til formatet. Noen tips er å unngå overkomprimering, vær forsiktig med overdreven stereo bass, og reduser skarp sibilanse for å unngå forvrenging.
2. Opphavsrett TONO / GRAMO/ ISRC
Opphavsrett:
Opphavsrett er et juridisk konsept som gir skaperen av et originalt verk eksklusive rettigheter til å kontrollere bruken og distribusjonen av verket. Opphavsretten gir skaperen rett til å bestemme hvordan verket skal brukes, kopieres, distribueres og fremføres. Det gir også mulighet for økonomisk kompensasjon når verket blir brukt kommersielt. Opphavsrettens formål er å beskytte skapernes rettigheter.
TONO:
forvalter rettigheter for komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Som komponist får du opphavsrett til musikken du skaper. Dette gir deg enerett til å bestemme hvordan musikken kan brukes og hvem som kan bruke den. For at andre skal kunne bruke musikken din, må de ha samtykke fra deg eller hjemmel i lov. Samtykke kan gis muntlig, via e-post eller gjennom skriftlige avtaler.
TONO hjelper med å samle inn og distribuere penger til komponister og tekstforfattere når musikken brukes offentlig, for eksempel på konserter, radio, TV eller strømmetjenester. De sikrer at du får betalt for bruk av musikken din.
GRAMO:
forvalter rettigheter for utøvere og produsenter knyttet til innspillinger. Du har rett på penger når musikken din blir brukt offentlig, for eksempel på radio, TV, konserter eller strømmetjenester.
GRAMO spiller en viktig rolle i å sikre at alle involverte parter får rettmessig kompensasjon for musikkbruk. De administrerer inntjeningen og sørger for at utøvere og produsenter får sin andel
Eget platemerke, egne ISRC-koder:
Et platemerke (label) er et merkenavn som musikken markedsføres under. Du oppretter et platemerke/label på GRAMO sine sider og får med det din egen unike ISRC-koderekke.
Å opprette et platemerke kan gjøres av hvem som helst - det krever feks ikke at du har et firma/plateselskap eller organisasjonsnummer. Men dersom du har et plateselskap så husk at du kan ha flere platemerker/labeler.
ISRC:
står for International Standard Recording Code. Det er et unikt identifikasjonsnummer for en innspilling, tilsvarende ISBN-nummer for bøker eller ISWC-nummer for komposisjoner.
ISRC-koder er viktige for å identifisere innspillinger internasjonalt og for rapportering til strømmetjenester.
Tips! Dersom du skal flytte en utgivelse fra en distributør til en annen er det viktig at ny distributør registrerer rett ISRC-kode for hver låt. På den måten følger alle tidligere data som feks strømmetall med når den registreres og utgis på nytt av ny distributør.
Husk! Når du registrerer musikk digitalt via oss leveres informasjonen automatisk til Tono og Gramo, og blir liggende på disse sidene som et utkast. Søk den opp på de ulike sidene og ferdigstill registreringen.
3. Digital og fysisk distribusjon
Digitale distribusjon:
Via oss gis musikken din ut digitalt på 77+ ulike plattformer som dekker hele verden. Vi tar oss av avregning og utbetaling av inntekter til rettighetshaverne. Selve registreringen gjør du selv i via The Orchard Workstation, eller du kan booke oss til å gjøre det.
Gi ut en cover?
-
Gir du ut en cover vær nøye med å registrere riktige komponister, tekstforfattere og publisher.
-
Endring av teksten krever direkte tillatelse fra opphavsmannen.
Fysisk produksjon:
Bestill din cd eller vinyl i god tid. Last ned vår checkliste for å få oversikt over hva som kreves for å komme i mål med materiell og bestilling. Begynn gjerne med forhåndssalg tidlig, for å sondere interessen blant fans, og få en pekepinn på hvor mange du bør produsere. Det er også en fin måte å få inn penger i forkant til betaling av produksjonen. Men, husk at hos oss kan du også betale og gjøre nedbetalingsavtale med Klarna om det trengs.
Fysisk distribusjon:
Øk salget ved å øke tilgjengeligheten. Få cd og vinyl ut i både fysiske og digitale butikker ved å gjøre avtale med en fysisk distributør. Vi anbefaler selvsagt vår samarbeidspartner TW-EN AS (Tore Walstad). Kontaktinformasjon finner du under "Om oss"
4. Promotering og markedsføring
Markedsføringsplan:
Det er viktig med en god plan for å nå ut til publikum.
Book gjerne oss til å legge en plan med deg - for deg.
Noen viktige punkter:
-
Start delingen av pre-save-linker tidlig med eksisterende fans.
Jo fler som pre-saver utgivelsen jo mer har algoritmen å jobbe med når den finner musikk tilpasset lytteren.
-
Identifiser målgruppen din. Hvem er de? Hva liker de? Hvor finner du dem?
-
Lag en kort presentasjon av deg som artist eller band. Hva gjør deg unik? Hva er din musikalske stil?
-
Vurder å lage en musikkvideo. Den kan være et sterkt markedsføringsverktøy.
-
Opprett og oppdater sosiale medieprofiler og Spotify. Del nyheter, bilder, videoer og musikk. Lag deg en aktivitetsplan for å engasjere dine følgere jevnlig.
-
Lag en profesjonell nettside med informasjon om deg, musikken din og konserter.
-
Send presseskriv til musikkbloggere, radiostasjoner og lokale medier.
-
Book intervjuer og anmeldelser.
-
Planlegg konserter og turnéer. Dette gir deg eksponering og muligheten til å selge musikk og merch.
-
Sett opp en plan for betalt markedsføring på SoMe, Spotify og Google.
-
Sett opp et realistisk budsjett. Vurder hva kan du gjøre selv, og hva du bør få andre til å hjelpe deg med.
Presseskriv:
Dette gir et profesjonelt inntrykk. Det viser at du tar utgivelsen seriøst og har tenkt gjennom hvordan du vil presentere musikken din. Journalister, bloggere og radiostasjoner kan bruke presseskrivet som grunnlag for artikler eller omtaler. Det kan hjelpe deg med å nå et bredere publikum.
Video:
Lag promo-, canva-, lyrics- og musikk-video til singler eller album.
-
Videoer engasjerer mye mer enn tekst eller bilder alene. Ifølge en studie fra HubSpot genererer videoinnhold 1200% flere delinger enn tekst og bilder kombinert1.
-
Promo videoer er mer sannsynlig å bli delt og kommentert enn kun deling av et cover-album.
5. Coverdesign og visuell identitet:
Coverdesign:
Et godt coverdesign er viktig. Det skal fange oppmerksomheten og gi et førsteinntrykk av musikken din.
-
Bestem et klart konsept for bildet. Tenk på sjanger, stemning og temaet i musikken din.
-
Hold teksten enkel. Inkluder kun artistnavnet og utgivelsestittelen.
-
Velg en lesbar skrifttype som passer til stilen din.
-
Bruk høyoppløselige bilder (minst 3000 x 3000 piksler).
-
Sørg for at bildet ikke er uskarpt, pikselert eller av dårlig kvalitet.
-
Husk at coverbildet er den visuelle inngangen til musikken din, så gjør det så tiltalende som mulig!
Visuell identitet/ Branding:
Husk at visuell identitet er en viktig del av hvordan publikum oppfatter musikken din! Bygg en visuell identitet gjennom logoer, farger og bilder. Dette hjelper med gjenkjennelighet.
-
Lag et unikt bandlogo som reflekterer musikken din. Dette kan brukes på albumcover, merchandise og sosiale medier.
-
Velg en konsistent fargepalett og typografi som gjenspeiler stilen din.
-
Albumcoveret er ofte det første folk ser. Lag et visuelt tiltalende coverbilde som formidler stemningen i musikken din.
-
Husk at singelcovere også er viktige. De bør være en del av den samlede visuelle identiteten.
-
Opprett profesjonelle sosiale medieprofiler med samme visuelle stil. Dette gir en helhetlig opplevelse for fansen.
-
Lag en nettside med informasjon om bandet, musikken og konserter. Dette er ditt digitale hovedkvarter.
-
Bruk profesjonelle fotografier som reflekterer bandets personlighet. Dette kan være portretter, livebilder eller kreative konseptbilder.
-
Vurder å inkludere visuelle elementer som symboliserer musikken din, for eksempel geometriske former, teksturer eller illustrasjoner.
-
Uansett hvor folk møter bandet ditt (på sosiale medier, i en annonse eller på en konsert), bør den visuelle stilen være gjenkjennelig og konsistent.
6. Utgivelsesdato og tidspunkt
Utgivelsesdato:
Å gjøre et gjennomtenkt valg av releasedatoen kan være forskjellen suksess og flopp. Hvordan velge den rette dato?
Generelle tips:
-
Fredager er som regel den anbefale og store release-dagen.
-
Vurder også hvilken årstid musikken din hører hjemme basert på tema og stemning.
-
Det kan være lurt å unngå å gi ut annet enn julemusikk i november/desember.
-
Melankolske pop låter kan være fint å gi ut i september og oktober, samt januar-mars.
-
Man kan koordinerer utgivelse med spesielle hendelser. Bursdager, historiske hendelser, arrangementer, høytider eller årstider.
Ikke forhast deg når du skal gi ut musikk.
Pass på at datoen ligger langt nok fremme til at du rekker å få cd og vinyl i hus, booke konserter og gjøre generelt godt forarbeid.
Vi ønsker deg lykke til med din release, og husk at vi er bare en e-post eller telefon unna, hvis du skulle trenge hjelp på veien!