top of page
Klokker Kjærs Gamle Julesang «Tyss nu banker det på døren»

10. des. 2024

3 min read

7

253

0

Coveret til utgivelsen "Tyss nu banker det på døren", med "Knuttene" fra Ringshaug skole.
Coveret til utgivelsen "Tyss nu banker det på døren", med "Knuttene" fra Ringshaug skole.

"I 1996 fant Tønsbergpatriot og lærer Knut Ove Hansen ”Klokker Kjærs gamle julesang” på loftet hos sine foreldre. Som musiker ønsket han å formidle dette kulturhistoriske stykket til sine elever ved Ringshaug skole. Siden den gang har Knut lært hele seks kull sangen, i tillegg til diverse andre klasser i distriktet. Knut er i dag lærer for 3A, og også disse elevene er godt kjent med sangen. Foreldrene til barna setter stor pris på denne formidlingen og ønsket derfor å spille inn sangen med Knut og elevene for å tilgjengeliggjøre den for nåtiden og fremtiden, før Knut går av med pensjon.




Knut og Dan Heide er gamle bekjente men det er første gang de to har inngått et musikalsk samarbeid. «Da Knut tok kontakt angående planer for denne utgivelsen, var jeg skeptisk» forteller Dan. «22 åtte-åringer synger ikke nødvendigvis rent og pent, men da jeg fikk høre historien bak låta og hvordan klassen hørtes ut fra et mobilopptak som Knut sendte meg, ble jeg overbevist» forteller Dan.

Knut Ove Hansen & Dan Heide
Knut Ove Hansen & Dan Heide

Sangen er bygget rundt en enkel akustisk gitar og med enkle virkemidler, i håp om å lage noe som kan stå seg i mange år. Det er med ydmykhet og stor respekt for tradisjonen til låta, vi har forsøkt å ikle denne innspillingen og gi den nytt liv.



Severin Kjær, mannen med det legendariske navnet.
Severin Kjær, mannen med det legendariske navnet.

SEVERIN KJÆR

Blant lærere i vår by må Severin Kjær ha hatt en enestående posisjon. Uansett hvem man måtte snakke med om gamle lærere  - alle eldre Slottsfjellskole-elever husker «Klokkær Kjær». Av fødsel var han ikke tønsbergmann, men fra Tjølling. Her ble han født i 1850, men han kom til Tønsberg samme år som han ble uteksaminert fra Asker seminar, i 1869. Han begynte som lærervikar ved Tønsberg middelskole, hvor han fikk fast ansettelse i 1870. Så kom han til allmueskolen i 1885 som sanglæerer, samtidig som han ble kantor ved byens kirke. Da var Slottsfjellskolen ett år gammel. I 1891 ble han klokker i Tønsberg, og det er som klokker han som regel omtales, men han virket som sanglærer i Tønsberg i hele 52 år.

Da han gikk av i 1921 ble han hedret av kongen med borgerdådsmedaljen.


BJØRNSON-SKIKKELSE

Severin Kjær ble en slags lokal Bjørnson-skikkelse. Han kunne minne om Bjørnson i utseende, kraftig tilbakestrøket hår, et markert ansikt som umiddelbart inngjød respekt.  Han må ha vært en mann med voldsom kapasitet, streng, men utrettelig i sine bestrebelser på å gi barna musikkforståelse og sangglede. Som kantor, klokker og sanglærer har han hatt en nøkkelstilling i byens musikalske liv. Han var den selvskrevne leder for sangguttene, leder av pikekoret som sang ved hver utflukt til byskogen. Til tider vikarierte han også som organist. Og midt oppe i all musikken og sangen ble han en varm lokalpatriot med vide historiske interesser.


SEVERIN KJÆR LEVER VIDERE

I vår by lever Severin Kjær videre, ikke bare i minnet til de som husker ham, men eller mest i de sanger som har blitt hele byens eie. Tyss, nu banker det på døren - Julesang fra Tønsberg, som også blir omtalt som Klokker Kjærs gamle julesang. Nå håper vi den også vil bli tatt opp i de yngre familier. Sangen skal egentlig synges i tre avdelinger: før nissen kommer, til «Tyss, nu banker det på døren». Så går nissen omkring og hilser. Dernest deler han gaver ut, og så synges siste vers, idet nissen sier takk for seg.



Kilde: Erling Dittmann: Slottsfjellskolen - og vi som gikk der


Om du vil støtte dette prosjektet kan du bidra med Spleis til innspilling.


Forhåndslagre låten her!

10. des. 2024

3 min read

7

253

0

Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page